maanantai 29. kesäkuuta 2015

Elävää kulttuurihistoriaa

Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita sarja on edennyt kolmanteen osaan Emännöitsijä (Otava 2015, 447 s.). Ida on päätynyt Topeliuksen ja Sibeliuksen perheiden jälkeen Albert Edelfeltin emännöitsijäksi. Hän saa hoitaa kuuluisan taidemaalarin taloutta täysin itsenäisesti. Ruokaakaan ei tarvitse laittaa, koska tarvittaessa sen voi tilata vaikka Kämpistä.

Mustosen käsissä 1900-luvun Helsinki elää ja hengittää monella tavalla ja monella tasolla. Ida liikkuu yhtä luontevasti oman luokkansa ihmisten parissa kuin kuuluisuuksien joukossa. Monet taiteilijat ovat tuttuja jo ennestään. Hänen luontevuutensa lienee juuri se mihin naiskauneudelle arvoa antava Edelfelt erityisesti ihastuu.

Arkiset askareet ja arkinen elämä kuvataan kirjassa hyvin seikkaperäisesti ja havainnollisesti. Välillä on tunne kuin itsekin olisi puhdistamassa yöastioita, mankeloimassa lakanoita tai valmistamassa sillivoileipiä krapulaisille taiteilijoille. Enni Mustonen on taiturimainen historian elävöittäjä.

Ida elää Elisabethinkadulla elämänsä hienointa aikaa. Hän on kypsynyt aikuiseksi naiseksi, joka uskaltaa myös heittäytyä tunteittensa varaan. 

Paimentytössä (Otava 2013) orvoksi jäänyt Ida pääsee pikkupiiaksi Topeliuksen perheeseen ja Lapsenpiiassa (Otava 2014) kirjan nimen mukaisesti hän hoitaa Sibeliuksen perheen lapsia. 

   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Eppu Nuotion Hopeamedaljonki

Eppu Nuotion Hopeamedaljonki (Gummerus 2023, 254 s.) on toivekirja kirjojen kesäkassiin. Päähenkilöinä romaanissa ovat Raakel Oksa ja Ellen ...