maanantai 19. maaliskuuta 2018

Eeva Vuorenpään Kaksi rantaa

Toinen ranta on Hangossa ja toinen New Yorkissa. Ja niiden välillä on jossain vaiheessa tehtävä valinta. Eeva Vuorenpään Kaksi rantaa (Minerva 2018, 352 s.) on monella tavalla sympaattinen historiallinen romaani.
Sydän-Suomessa pienessä mökissä elävä 17-vuotias Hanna joutuu ratkaisemaan elämänsä kulun, kun Amerikasta tulee kirje pian Hannan äidin kuoleman jälkeen. Eno kirjoittaa ja lupaa maksaa Hannan matkalipun Amerikkaan. Siellä tyttö saisi paremman elämän mitä koti-Suomi voi tarjota. Päätös lähtemisestä on vaikea, mutta kun naapuristakin on lähdössä tuttu tyttö, päätyy Hanna lähtemään.
Eeva Vuorenpää kuvaa niin Hannan matkaa Amerikkaan hyvin yksityiskohtaisesti. Lukijan on helppo samaistua aaltojen pärskintään ja merisairauden tuntemuksiin. Sama tarkka kuvaus jatkuu kautta linjan. Kuvaus New Yorkista on niin elävää, että on helppo kuvitella kulkevansa Hannan matkassa Brooklynissä, Harlemissa, Broadwaylle, Central, Parkissa ja Manhattanilla.
Häkellyttävää on Vuorensyrjän kuvaama 1920-luvun New York. Se tuntuu hyvin samanlaiselta kuin se New York, jossa kävin ensimmäisen kerran 1987 ja muutaman kerran sen jälkeenkin.
Hanna sopeutuu amerikkalaiseen elämänmenoon. Hän saa töitä hienon hotellin keittiöstä ja  pääsee aika nopeasti varakkaan perheen sisäköksi ja rouvan seuralaiseksi. Hanna ystävystyy muiden Suomesta tulleiden nuorten kanssa. Romaanista saa hyvän käsityksen suomalaisten siirtolaisten tiiviistä kanssakäymisestä ja erilaisista kulttuuririennoista. On liikuttavaa miten Hanna pienestä palkastaan säästää ja lähettää sekä paketteja että rahaa koti-Suomeen.
Hanna jopa välillä tulee muutamaksi kuukaudeksi takaisin kotiin, vaikka joutuukin jättämään rakastamansa miehen. Hän palaa Amerikkaan. Lamavuodet muuttavat elämänmenon Amerikassa 1930-luvulla ja Hanna tekee ratkaisun, jonka myötä hänen elämänsä saa aivan uuden suunnan. Hannan tarina on tarina Eeva Vuorenpään omasta suvusta. 
Kaksi rantaa on mukaansa tempaava, suurella sydämellä kirjoitettu valloittava siirtolaisromaani. Sen ajankuvaus on kiehtovaa ja tarkkapiirteistä. Romaania on iloa lukea. 
Eeva  Vuorensyjä on tv-ohjaaja ja käsikirjoittaja. Aikaisemmin häneltä on ilmestynyt kartano-yhteisöstö kertova trilogia Kotkansilmä (2007), Kotkansilmän perintö (2008) ja Kotkansilmän uusi loisto (2009) sekä jatkosodan aikaan sijoittuva romaani Arvet (2011). Eeva Vuorensyrjä on aloittanut kirjailijan uransa eläkepäivillään.  
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Seppo Jokinen satuttamisten summa

Alkukesä ja Seppo Jokisen uusi Komisario Koskinen -dekkari on kuulunut kuvioihini vuosikausia. Satuttamisten summa (Kirjosaari 2024, 303 s.)...