maanantai 14. huhtikuuta 2014

Monimutkaista perhe-elämää

Kaikki alkaa hyvin amerikkalaisesti. Serkukset viettämässä kesää suvun hienolla huvilalla toisen maailmansodan jälkeen amerikkalaisella maaseudulla. Tytöt kilpailevat poikien suosiosta ja tennistaidoista. Alusta lähtien  Liza Klaussmannin Punaisen sään tiikereissä (suom. Maria Janatuinen, WSOY 2014) on selvää kumpi tytöistä on se kaunotar, jolla on kaikki mahdollisuudet edessään ja kumpi se jonka elämä suistuu tavalla tai toisella raiteiltaan.

Klaussmann on punonut kahden sukupolven romaaniin dekkarimaisen juonen - serkusten lapset löytävät rannalta surmatun tytön. Murhan selviämisen ympärille punoutuu serkusten, heidän miestensä ja lapsiensa elämä. Mikään ei ole sitä miltä se päältäpäin näyttää. Jokainen romaanin henkilöistä on kyvytön elämään tavallista elämää. Nick, toinen serkuksista ei koskaan edes ole halunnut olla tavallinen. Hän on halunnut erottautua joukosta. Kuvankauniille naiselle se on helppoa, mutta kun sekään ei oikeastaan riitä.

Äidit eivät osaa äitejä, isät eivät kykene edes tutustumaan lapsiinsa, lasten on vaikea sopeutua olemaan lapsia kun kukaan aikuisista ei aidosti rakasta eikä tue heitä. Lapset varttuessaan rakastuvat ja rakastavat vääriä ihmisiä. Aviopuolisotkin etääntyävt toisistaan.

Vaikka romaani on hyvin amerikkalainen, on siitä helppo pitää. Tarina on niin kiehtova ja romaani tyylillisesti mutkaton ja selkeä. Sopivalla tavalla viihdyttävä, jännittävä ja asiallinen.Punaisen sään tiikerit on Liza Kaussmannin  esikoisromaani. Kaussmann on syntynyt Yhdsyvalloissa ja elää nykyisin Lontoossa. Kustantajan tietojen mukaan romaani on ollut arvostelu- ja ,myyntimenestys monissa maissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tommi Kinnusen Kaarna

Tommi Kinnunen ammentaa romaaneihinsa toinen toistaan vavahduttavimpia sotavuosien tapahtumia sekä ihmisiä niiden pyörteissä. Kuten monissa ...