tiistai 8. huhtikuuta 2014

Maailman paras arabikirjailija Pispalasta

Harva on ennen tätä kevättä tiennyt että Tampereen Pispalassa asuu kirjailija-elokuvaohjaaja Hassan Blasim. Häntä kiittävät kilvan arvostetut lehdet Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Onpa hänet julistettu parhaaksi elossa olevaksi arabialaiskirjailijaksi. Vuonna 1973 Irakissa syntynyt Blasim on asunut Suomessa vuodesta 2004.

Hän on julkaissut kaksi novellikokoelmaa Vapaudenaukion mielipuoli ja Purkkajeesus. Purkkajeesus (suom. Sampsa Peltonen, WSOY 2014) on sukellus tuntemattomaan maailmaan. Novelleissa ollaan Irakissa keskellä sotaa tai muistellaan sitä mitä Irakissa on tapahtunut. Ei edes uutisjuttujen kuvitus kata sitä mielettömyyttä mikä tihkuu Blasimin novelleista. Sotaa käyvät miehet ovat kuitenkin oikeita ihmisiä ja heidän jokaisen julmimmallakin teolla on oma tarkoituksensa.

Useimmissa novelleissa on hyvin epätodellinen tunnelma. Tai ne päättyvät tilanteeseen mikä ei voi olla totta tai mikä vaikuttaa niin kammottavalta, ettei sellaista muka voi olla olemassa. Hassan Blasim kirjoittaa niukalla tyylillä, taiten ja uskottavasti.  

On hyödyllistä lukea välillä samalla kertaa epäuskottavia ja kuitenkin niin todellisia tarinoita.    


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Seppo Jokinen satuttamisten summa

Alkukesä ja Seppo Jokisen uusi Komisario Koskinen -dekkari on kuulunut kuvioihini vuosikausia. Satuttamisten summa (Kirjosaari 2024, 303 s.)...