maanantai 9. tammikuuta 2023

Antti Tuomaisen Majavateoria

Antti Tuomaisen Majavateoria (Otava 2022, 286 s.) on vakuutusmatemaatikko ja seikkailupuistoyrittäjä Henri Koskisesta kertovan trilogian viimeinen osa. Koskinen on tullut tutuksi Jäniskertoimessa ja Hirvikaarassa. Koskinen tietää ja tuntee selviytyvänsä tilanteesta kuin tilanteesta matematiikan, etenkin todennäköisyyslaskennan avulla.

Kaikki laskelmat ja suunnitelmat ovat kovalle koetukselle, kun Koskisen seikkailupuistolle ilmaantuu kilpailija, joka on selkeästi päättänyt nujertaa Koskisen yrityksen, jonka hän on perinyt veljeltään. Kävijät katoavat ja velkojat ahdistelevat. Kaikki kulminoituu siihen kun Koskista aletaan epäillä vakavasta rikoksesta. Ei auta muu kuin ryhtyä itse selvittämään tilannetta.

Tuomaisen tarinointi on kekseliästä, sopivalla tavalla ironista ja mukaansa tempaavaa. Oman hauskan lisävärin Majavateoriaan tuo Koskisen uusi rooli uusperheen isänä. Ennen kuin hän huomaakaan hän on rakkaan Lauransa tyttären Tuulin luokkatovereiden isien Dads Clubin vastuullinen jäsen. Ja parisuhdettakin pitää hoitaa. Matematiikka ei takaa onnistumista sen paremmin puolisona kuin isänä. Mutta rikoksen selvittämisessä siitä on apua.

Paljon Tuomaisen tyylistä kertoo se, että Britannian arvostetuimpiin sanomalehtiin kuuluva The Times on nimennyt Tuomaisen 2019 Euroopan hauskimmaksi kirjailijaksi.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Enni Mustonen: Kartanonrouva

Enni Mustosen Rouvankartanon tarinoita II-osa Kartanonrouva (Otava 2024; 318 s.) vie lukijan Mäntsälään Nordenskiöldin Nummisten Frugård -ka...