sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Kristin Hannahin Tuulen ja tomun maa

Tomun ja tuulen maa (suom. Marja Helanen, WSOY 2023. 533 s.) on Kristin Hannahin kolmas romaani. Esikoinen, Satakieli on edelleen yksi lempiromaaneistani. Alaskan taivaan alla ei ollut yhtä mieluisa. Tomun ja tuulen maa on kertomus urheasta Elsasta, joka kasvaa hyljeksitystä pikkutytöstä äidiksi, joka tekee kaikkensa, että hänen lapsensa ja hän itse selviytyy.

Kaikki on hyvin Yhdysvaltain suurilla tasangoilla, suurten Kalliovuorten itäpuolisella preerialla ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Sadot olivat hyviä ja viljasta maksettiin hyvin. Kymmenen vuoden kuluttua kuivuus ja tomumyrskyt muuttavat kaiken. Eläimet nääntyvät ja menehtyvät kuivuudessa, mikään ei kasva. Yhä useampi perhe jättää sukunsa maat.   

Elsan mies lähtee Kaliforniaan, missä puuvillapelloilla on huhujen mukaan töitä. Elsakin joutuu antamaan periksi ja lähtee lapsiensa kanssa ikälopulla kuorma-autolla kohti Kaliforniaa. Vain iäkkäät appivanhemmat jäävät paikoilleen.

Elsan ja lasten matka Kaliforniaan on raskas. Aina ei ole majapaikkaa eikä oikein syötävääkään.  Perillä tilanne ei ole ollenkaan niin auvoinen kun he odottivat. Työtä on vaikea saata. Viljelijät kohtelevat työntekijöitä mielivaltaisesti, palkkoja alennetaan päivittäin, elintarvikkeet on pakko ostaa viljelijän omistamasta kaupasta ylihinnoin. Palkka on lappu, jolla voi lyhentää kaupan velkaa. Elsa ja hänen tyttärensä tutustuvat työväenyhdistyksen väkeen ja liittyvät mukaan. Elsa rakastuu joukon johtajaan ja hänen tyttärestään sukeutuu peloton oikeudenmukaisuuden ja työntekijöiden oikeuksien puolustaja, niin kuin äidistäkin.  

Tuulen ja tomun maa on ennen muuta vetävä ja hyvä lukuromaani. Tarina etenee soljuvasti, niin luonnon, ihmisten kuin olosuhteiden kuvaaminen on luontevaa ja kieli soljuvaa.  

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hannele Cantell: Sekunnit ennen kaatumista

Hannele Cantellin Sekunnit ennen kaatumista (Tuuma 2022, 237 s.) on rehellinen ja tarkka kuvaus miten elämä muuttuu kun sairaus yllättää. Ca...