sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Paul Auster: Baumgartner

Muistot kannattelevat Paul Austerin romaanin Baumgartner (suom. Arto Schroderus, Tammi 2024, 204 s.) päähenkilöä. Baumgartner on kirjailija, joka viimeistelee uusinta teostaan ja hämmästelee elämänsä kulkua. Vaimon kuolemasta on yli kymmenen vuotta ja vasta tässä vaiheessa mies uskaltaa perehtyä runoilija-vaimonsa jäljelle jättämiin papereihin.

Baumgartner ymmärtää että hänen vaimonsa on ollut paljon parempi kirjoittaja ja runoilija, mitä hän on koskaan osannut aavistaa. Anna ei ole juuri näyttänyt aikaansaannoksiaan kenellekään. Kirjailija pohtii olisiko aika nyt julkaista vaimon runoja ja kirjoituksia.

Romaanin päähenkilö on hyvin yksinäinen, niin kuin kuka tahansa yli 70-vuotias yksinjäänyt mies tai nainen, harvemmin mies. Baumgartneria on pidetty Paul Austerin testamenttina. Auster kuoli tämän vuoden vappuna 77-vuotiaana. Romaani on tulvillaan Austerin joko itselleen tai romaanin kirjailijalle asettamia tavoitteita ja ”elämänohjeita”.

Onko tapahtuman pakko olla totta ennen kuin hyväksytään totena, vai tekeekö jo usko tapahtuman totuuteen siitä totta, vaikka tapahtuneeksi oletettua asiaa ei ole tapahtunut?”

Tutustuin ja ihastuin Paul Austeriin hänen New York -trilogiansa kautta. Lasikaupunki (ilmestynyt 1985, suom. 1988), Aaveita (suom. 1988) ja Lukittu huone (suom. 1988) tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Hänen laaja tuotantonsa on välillä ihastuttanut, välillä pakottanut tarkastamaan omaa maailmankuvaansa ja ajatusmaailmaansa. Merkityksellinen kirjailija niin minulle kuin monelle muullekin.     

 


 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Guillamo Musso: Kirjailijoiden salattu elämä

Ranskalaisen Guillaume Musson Kirjailijoiden salattu elämä (suom. Anna Nurminen, Siltala 2024, 264 s.) on huikea lukukokemus. Musso on julka...