tiistai 19. marraskuuta 2019

J-P Koskisen hieno Tulisiipi


J-P Koskisen Tulisiipi (Like 2019, 352 s.) on hurja matka unelman toteutumisesta.  Amerikassa suomalaisten siirtolaisten poika Kaarlo hurmaantuu lentämisestä. Hän näkee Charles Lindberghin lentävän ja saa lentäjältä kortin, johon lentäjä-sankari on kirjoittanut ”Sinusta tulee maailman paras lentäjä”. Kaarlon aarre matkaa hänen mukanaan läpi elämän ja haave olla maailman paras lentäjä elää ja kannattelee Kaarloa läpi elämän.  
  
Kaarlon perhe muuttaa 1930-luvun lamavuosina Amerikasta Neuvostoliittoon. Mutta  haaveet murtuvat Stalinin vainovuosien aikana. Kaarlon vanhemmat onnistuvat palaamaan Yhdysvaltoihin toisen maailmansodan jaloista. Kaarlo pääsee tai joutuu taistelukoneen lentäjäksi. 


Hän saa lentää sydämensä kyllyydestä, kunnes saksalainen kone pudottaa hänen koneensa ja neuvostoliittomaiseen tapaan hänet karkotetaan vuosikausiksi Siperiaan. Siellä hän pysyy hengissä unelmansa avulla – hän haluaa lentää.  

Kaarlo vapautetaan ja hän pääsee mukaan hankkeeseen, jonka tarkoitusperä selviää hänelle vähitellen. Neuvostoliitto haluaa lähettää avaruuteen ihmisen. Siihen tarvitaan huippuhyvä lentäjä. Mikään ei kuitenkaan loppujen lopuksi mene niin kuin Kaarlo oli luullut. Hänen piti olla ensimmäinen avaruuslentäjä, mutta hän ei sitä sittenkään saanut olla. Valtataistelu avaruuden herruudesta oli alusta alkaen armotonta ja armotonta oli myös ihmisten kohtelu Neuvostoliitossa sodan jälkeen.

Finlandia-palkintoraadin mukaan Koskisen Tulisiipi on ”traaginen tarina vallankäytöstä, vakoilusta, vainosta, epäilyistä ja sairaasta maailmasta”.  Se on kaikkea tätä, hyvin soljuvasti ja mukaansa tempaavasti kirjoitettu. Kirjan tarina on samalla kertaa hyvin rankka ja kaunis. Huikeaa miten J-P Koskinen on rakentanut  sinänsä tutuista aineksista ja ihmiskohtaloista ainutlaatuisen hienon romaanin.    

   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Enni Mustonen: Kartanonrouva

Enni Mustosen Rouvankartanon tarinoita II-osa Kartanonrouva (Otava 2024; 318 s.) vie lukijan Mäntsälään Nordenskiöldin Nummisten Frugård -ka...