maanantai 25. helmikuuta 2019

Michelle Obaman valloittava Tarinani


Aina pitää tehdä jotain uutta. Olen kuunnellut ensimmäisen äänikirjana Michelle Obaman Minun tarinani (suom. Ilkka Rekiaro, Otava 2018, 508 s., lukijana Krista Putkonen-Örn, kesto 20 tuntia). Kirja soveltui kuunneltavaksi erinomaisesti. Aika ajoin jopa eläydyin kin Michelle itse olisi lukenut minulle kirjaa – suomeksi!

Kun päähenkilö ja moni tapahtumakin oli tuttu entisestään, tarinan seuraaminen oli helppoa. Ihailen ja arvostan entistä enemmän Michelle Obamaa. Hän ajoi johdonmukaisesti itselleen tärkeitä asioita, tyttöjen koulutusta ja nuorten kannustamista ja käynnisti näiden asioiden edistämiseksi monia hankkeita.   

Moneen kertaan hän korostaa, että ilman vanhempien ja suvun tukea hän ei olisi saavuttanut sitä mitä on saavuttanut. Obama sai aikaan että monille lapsille on tarjolla koulussa kunnon ateria. Terveellisen ravinnon symboliksi nousivat myös Valkoisen talon puutarhan kasvimaat.

Ollessani Yhdysvalloissa tyttäreni perheen luona, pakkasin joka aamu lapsille mukaan kouluun välipalat: keksiä, shipsejä, makeita juomia. Hedelmät eivät millään tahtoneet mahtua tähän valikoimaan. Koulussa maksua vastaan tarjottiin hampurilaisia, pitsaa ja muuta meillä pikaruokana pidettävää syötävää.  

Presidenttiparin ja heidän lastensa elämää hyvin epätavallisissa oloissa oli mukava seurata. Obama kuvaa hyvin elämänpiirin rajoittumista vastoin omaa tahtoa. Olosuhteisiin on vain mukauduttava.

Arvostan myös suuresti sitä, että Michell Obama ei sorru haukkumaan miehensä seuraajaa. Hän myöntää ”valvoneensa öitä, ahdistuneensa ja seuranneensa raskain mielin kun huolellisesti rakennettuja, myötätuntoisia linjauksia on peruttu… Toisinaan mietin kuinka syvälle on mahdollista vajota.”  

En halua pohtia onko Obama kirjoittanut kirjansa itse vai ei. Joka tapauksessa soljuvaa, sujuvaa ja ajatuksia herättävää luettavaa ja/tai kuunneltavaa. Hämmästyin itsekin miten innoissani olin ja olen kirjasta!  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pirkko Saision Passio

  Pirkko Saision Passio (Siltala 2021, 732 s.) on järkälemäinen sekä ulkoiselta että sisäiseltä olemukseltaan. Tarina alkaa vuonna 1498. Mun...