sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Maritta Lintusen Stella
Stella (WSOY 2018, 315 s.) on Maritta Lintusen viides romaani. Kirjailija on uusi tuttavuus ja niin hyvä että aikaisemmatkin kirjat kiinnostavat. Stella -romaanin suuri kysymys on missä kulkee raja siinä miten saamme vaikuttaa ja määrätä toisen elämästä.

Stellassa nuori tyttö tulee Helsinkiin kirjoittajakurssille ja osuu sattumalta asumaan lahjakkaan laulajan luokse. Ikääntynyt ja aikanaan urastaan luopunut laulajatar ottaa tytön siipiensä suojaan. Sylvi saa Liisan luopumaan runotyttö -haaveista. 

Kun Liisa tulee raskaaksi, kannustaa Sylvi Liisaa opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Hän auttaa apulaisen kanssa Jurin hoitamisessa. Nuori äiti saa omistautua opiskelulleen ja yksinäinen taiteilija saa perheen. Välit omiin poikiin ovat katkenneet vuosi sitten.

Sylvi saa päähänsä että pienellä pojalla on taipumus pianistiksi. Hän haluaa opastaa pojan muusikon uralle. Mutta samalla tavalla kuin äiti-Liisa on joutunut jättämään haaveet kirjoittamisesta, riistää hän pojaltaan mahdollisuuden kehittyä muusikkona. Soittotunnit vain lopetetaan syytä selittämättä.

Stellassa on monta kertojaa ja monta aikatasoa. Se on myös dekkarimainen kertomus siitä miten Juri saa selville mitä kaikkea hänen lapsuudessaan on tapahtunut. Toivoa elämään antaa kun Juri tutustuu lahjakkaaseen laulajaan, joka tarvitsee säestäjän.

Kiehtova ja lämminhenkinen kirja joka on sopivalla tavalla elämän tarjoamia sattumuksia täynnä. Vanhat lehtileikkeen näköiset tarinat Sylvi Indreniuksen loistavista konserteista ovat ihastuttavia. Musiikki on mukana kirjassa kaiken aikaa.     


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Guillamo Musso: Kirjailijoiden salattu elämä

Ranskalaisen Guillaume Musson Kirjailijoiden salattu elämä (suom. Anna Nurminen, Siltala 2024, 264 s.) on huikea lukukokemus. Musso on julka...