keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Kuulas kertomus Linn Ullmannin elämästä

Linn Ullmann kertoo romaanissaan Rauhattomat (suom. Katriina Huttunen, Like 2016, 
382 s.) elämästään näyttelijä Liv Ullmannin ja ohjaaja Ingmar Bergmanin tyttärenä. Vaikka kirjailija itse on nimennyt kirjansa romaaniksi, on se myös elämäkertateos.

Kirjailija käyttää romaanissa päähenkilöstö pääasiassa nimeä tyttö. Vanhemmat kun eivät koskaan päässeet yhteisymmärrykseen tyttärensä nimestä. Tyttö syntyy kun hänen isänsä on 48-vuotias. Romaanissa tyttö on sen viimeisillä sivuilla 40-vuotias ja vanha isä 88-vuotias.

Liv Ullmann ei koskaan ollut naimisissa Ingmar Bergmannin kanssa. Bergmannilla oli viisi vaimoa ja yhdeksän lasta. Linn on lapsista nuorin. Tyttö viettää lapsena ja nuorena joka kesä kuukauden isänsä luona Hammarsin saaressa.

Äitinsä kanssa hän asuu Norjassa tai Yhdysvalloissa, hyvin pitkiä aikoja kummassakin maassa ilman äitiä, joka on luomassa uraa. Etenkin murrosikäisenä tyttö käyttäytyy välillä sietämättömän huonosti – hänellä on ikävä poissa olevaa äitiä, mutta sitä ei voi myöntää edes itselleen. 

Linn Ullmann kirjoittaa kaikesta kuulaasti ja kauniisti, ahdistus ja pettymyskin muuttuvat romaanissa elämän voimavaraksi. Erityisen lämpimästi ja kauniisti aikuinen tyttö kuvaa isänsä viimeisiä vuosia. Isän on vaikea hyväksyä haurastumistaan, unohtelua, voimavarojen ehtymistä. Tytär oppii ymmärtämään isäänsä päivä päivältä paremmin ja siinä samalla myös äitiään.

Rauhattomissa elämänkaari on hienosti esillä kaiken aikaa. Toisessa päässä on tytön oma pieni muutaman vuoden ikäinen tytär ja toisessa kuolemaa odottava iäkäs isä


Linn Ullmannia pidetään yhtenä Norjan parhaista kirjailijoista. Rauhattomat on hänen kuudes romaaninsa.


1 kommentti:

  1. Minua puhutteli Linn Ullmannin tapa kirjoittaa. Hän ei tuonut itseään esille, vaikka lukijat tiesivät. Hieno kirja.

    VastaaPoista

Juha Ruusuvuori:Keskusteluja vainajien kanssa

Juha Ruusuvuori selvittää romaanissaan Keskusteluja vainajien kanssa (WSOY 2024, 238 s.) sukulaistensa perimmäistä olemusta. Helpointa on ot...