sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Nukkekaappiin kätketty elämä

Hollantilaisen Jessie Burtonin Nukkekaappi (suom. Markku Päkkilä, Otava 2017, 431 s.) ilahduttaa,, ihastuttaa ja hämmentää. 

Eletään vuotta 1686 Amsterdamissa. 18-vuotias Nella on solminut äitinsä järjestämänä avioliiton varakkaan amsterdamilaisen kauppiaan kanssa. Nella saapuu uuteen kotiinsa yksinään. Mies on tullut heti vihkimisen jälkeen Amsterdamiin vedoten velvollisuuksiinsa. Nellaa on vastassa sisäkkö.

Päivät kuluvat eikä Nella näe aviomiestään kuin vilaukselta. Hänen seuranaan on miehen sisar, sisäkkö ja musta palvelija. Nella on hämillään ja peloissaan – mikään ei mene niin kuin hän on kuvitellut. Ja kaiken lisäksi mies lahjoittaa hänelle suurikokoisen nukkekaapin, joka on tarkka jäljennös Nellan uudesta kodista.

Lahjan kummallisuutta lisää se että aina silloin tällöin Nella saa paketin jossa on esineitä tai pikkunukkeja. Kaikki paketeista paljastuvat ”lahjat” ovat tarkkoja kopioita oikeista esineistä ja ihmisistä. Nella saa selville, että kaupungissa asuu ja työskentelee norjalainen miniatyristi, joka taitaa Nukkekaapin esineiden tekemisen. Pyrkimyksistään huolimatta Nella ei tavoita käsityöläistä.

Elämä Nellan uudessa kotitalossa muuttuu vähitellen monimutkaiseksi ja vaikeaksi. Nella yrittää pysyä syrjästäkatsojana, mutta ei onnistu. Hän saa selville miestänsä koskevan salaisuuden, joka sittemmin koituu heidän molempien kohtaloksi. Pakostakin Nella joutuu turvautumaan yhä enemmän ja enemmän miehensä salaperäiseen sisareen. Vaikeuksien kasautuessa pikkutytöstä kasvaa toimelias, aikuinen nainen. 

Nukkekaappi on loistava sekoitus ajan kuvausta, magiikkaa, jännitystä, teräväpiirteistä henkilökuvausta. Romaanissa on kaikki ne ainekset, jotka tekevät siitä koukuttavan. Sen juoni on riittävän jännittävä, henkilökuvaus on uskottavaa, elämänpiiri on outoa ja kiehtovaa.

”Hän sanoi aina, että ulottumattomiin jää jotakin, jota hän sanoi ’kiitäväksi ikuisuudeksi’. Näin selittää miniatyristin isä tyttärensä omituisia kykyjä nähdä tulevaan. Romaanissa on tapahtumien lomaan kätketty elämänarvoja ja uskomuksia käsitteleviä ja kyseenalaistavia ajatuksia.
    
    


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Seppo Jokinen satuttamisten summa

Alkukesä ja Seppo Jokisen uusi Komisario Koskinen -dekkari on kuulunut kuvioihini vuosikausia. Satuttamisten summa (Kirjosaari 2024, 303 s.)...