perjantai 13. tammikuuta 2017

Ihana kirjavuosi

Maaliskuussa tulee kuluneeksi sata vuotta isäni syntymästä. Opin lukemisen ja kirjastossa käymisen isältä. Äiti kutoi mielellään ja oli vakaasti sitä mieltä, että on hyödyllisempää joutohetkinä heiluttaa puikkoja kuin istua nenä kiinni kirjassa. Jos sain ja saan valita mieluummin vielä nytkin luen kuin kudon. Vaikka kudon minä aika usein, monena päivänä viikossa.
Tänä vuonna kirjoista puhutaan tavallista enemmän. Kirjojen Suomi on Ylen suuri kirjallisuushanke, joka tutkii mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ja kuinka asiat ovat muuttuneet.

Ylen toimittajat Seppo Puttonen ja Nadja Nowak ovat valinneet sata kirjaa Suomen itsenäisyyden ajalta. Luvassa on 101radio-ohjelmaa, 111 tv-ohjelmaa, podcasteja sekä suuri verkkosivusta.  Sosiaalisessa mediassa keskusteluun voi osallistu tunnisteella  #kirjojensuomi.

Melkein kaikki sadasta yhdestä kirjasta on luettavissa e-kirjana Kansalliskirjaston Kirjojen Suomi -verkkokirjastosta. Mukana on myös kirjoja, joita ei enää muualta löydy. Kirjastot ja kansalaisopistot järjestävät valittuihin kirjoihin ja Ylen ohjelmiin liittyviä tapahtumia ympäri Suomen.

Hankkeella on kahdeksan kummia, jotka innostavat suomalaisia lukemaan kanssaan verkkovetoisissa lukupiireissä. Kummeiksi ovat lupautuneet Riku Rantala, Antti Tuuri, Sanna Stellan, Kauko Röyhkä, Maija Vilkkumaa, Juha Itkonen, Maryan Abdulkarim ja Emmi Itäranta.
Kirjojen Suomi verkossa

Osoitteeseen yle.fi/kirjojensuomi kootaan yhteen kaikki Kirjojen Suomen sisällöt. Verkossa eletään kirjamaailmassa läpi vuoden, keskustellaan, haastetaan, suositellaan, kisaillaan ja visaillaan. Luvassa on lukupiirejä, esseitä ja tarinoita merkityksellisistä kirjoista Kirjojen Suomen kummien, kirjailijoiden ja kirjabloggaajien kanssa. Runsas sisältö kasvaa koko vuoden.
 Jokaisessa radio- ja tv-jaksossa käsitellään yksi kirja per vuosi itsenäisyyden ajalta lähtien vuodesta 2016 ja päättyen vuoteen 1917. Lisäksi viimeinen 6.12.2017 lähetettävä erikoisjakso käsittelee vuoden 2017 kirjaa ja myös juhlistaa kotimaista kaunokirjallisuutta.
Luvassa on 81 kirjaboggaajan kirjoitus. Oma vuoroni on syksyllä.

Hämmästyttävän monta hankkeessa mukana olevaa kirjaa löysin kirjahyllystäni. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Enni Mustonen: Kartanonrouva

Enni Mustosen Rouvankartanon tarinoita II-osa Kartanonrouva (Otava 2024; 318 s.) vie lukijan Mäntsälään Nordenskiöldin Nummisten Frugård -ka...