tiistai 27. joulukuuta 2016

Aino Acktén uskomaton elämä

En ole Raija Orasen romaanien suurkuluttaja, mutta arvostan ja ihailen sitä vimmaa millä hän jaksaa kirjoittaa joka vuosi uuden historiallisen romaanin. 

Tällä kertaa on vuorossa romaani oopperalaulaja Aino Acktéesta. Ackte! (Teos 2016, 444 s.) on taiteilijan omalla äänellä kerrottu tarina huikean uran luomisesta ja sen ylläpitämisestä. Ainon voimakastahtoinen äiti Emmy on naimisiin menon myötä luopunut lupaavasti alkaneesta urastaan. Äiti pitää huolen siitä että tyttärelle ei kävisi samoin. Maailmanvalloitus alkaa Pariisista, missä Aino luokin upean uran.

Romaani on hyvin tarkkaa kuvausta laulunopinnoista, rooleista, konserteista, taidemaailman vehkeilyistä, kateudesta ja ylpeydestä ja ennen kaikkea Ainon rakkauksista. On ensimmäinen aviomies Heikki Renvall, rakas Albert Edelfelt, toinen aviomies Bruno Jalander. 

 Aino ei vain malta pysyä ei miestensä eikä lastensa luona. Taiteilijan palo esiintymisen perään on loputon. Kaiken ohella syntyvät Savonlinnan oopperajuhlat ja Ainon vauraus kasvaa myös ihailtavalla tavalla. Tunnetut ja lahjakkaat taiteilijat eivät ole koskaan joutuneet tyytymään vaatimattomiin palkkioihin – eri asia on millä tavalla he ovat tulonsa käyttäneet. 

Antoisa romaani, joka ei unohda myöskään Ainon ajan yhteiskunnallisia oloja. Raija Oranen osaa liittää aikakauden tapahtumat päähenkilönsä elämänmenon lomaan. Vaikka Aino Ackté asuu pääosin ulkomailla, hän pysyy hyvin tietoisena siitä mitä Suomessa tapahtuu. Venäläistyttämisstoimenpiteet ja niiden vastustaminen tulevat lähellä häntä aviomiehen Heikki Renvallin kautta. Ja oman jälkensä on Suomen historiaan jättänyt Bruno Jalanderkin. 

Romaanin yksi ulottuvuus ja viehätys on kulttuurihenkilöiden mukana olo. Aino ihailee Juhani Ahon töitä ja saa niistä itsekin voimaa kirjoittaa. Aino Ackté (1976 - 1944 )on kirjoittanut Muistoja ja kuvitelmia (1916), Muistojen kirja (1925) ja Taiteeni taipaleelta (1935).   

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Guillamo Musso: Kirjailijoiden salattu elämä

Ranskalaisen Guillaume Musson Kirjailijoiden salattu elämä (suom. Anna Nurminen, Siltala 2024, 264 s.) on huikea lukukokemus. Musso on julka...