lauantai 20. helmikuuta 2021

Ann-Christin Antellin Puuvillatehtaan varjossa

 Ann-Christin Antellin esikoisteoksen Puuvillatehtaan varjossa (Gummerus 2021, 335 s.) kerrotaan että kyseessä on Puuvilla-tehdas sarjan 1. osa. Kirjailija on lopuksi kertonut taustaa romaanilleen. Se perustuu kirjailijan sanojen mukaan osittain historiallisiin faktoihin, mutta kirjan tapahtumat ja henkilöhahmot ovat fiktiivisiä. Kaikki saa alkunsa siitä kun englantilainen John Barker (1791-1854) saapuu Turkuun ja perustaa sinne puuvillatehtaan. Barker on aikaisemmin ollut mukana perustamassa Finlaysonin tehdasta Tampereelle. Kokonaisuuden kannalta ei ole väliä onko kirjan henkilöillä esikuva oikeassa elämässä vai ei.

Ajan kuvana kirja on mainio ja lisäarvoa siihen saa turkulainen tai Turun ystävä, koska se on kertoo 1800-luvun Turusta. Päähenkilönä on nuorena leskeksi jäänyt Jenny Malmström. Pian miehensä kuoleman jälkeen hän menettää myös pienen poikansa ja palaa isänsä pappilaan Kaarinaan. Sieltä käsin Jenny osallistuu Turun Rouvainyhdistyksen (yleisemmin Rouvaväenyhdistyksen) työhön. Alkajaiseksi hän saa tehtäväkseen suostutella tehtailija Barkerin rakentamaan työntekijöilleen uusia asumuksia. Isä-Barker siirtää tämänkaltaiset tehtävät pojalleen, opintojensa jälkeen Euroopasta kotiutuneelle, hieman ylimieliseltä vaikuttavalle Fredrik Barkerille.

Samaan aikaan Jenny tutustuu myös suomenmieliseen opettajaan Kosti Vanhaseen. Alkaa kolmen aikuisen välinen kisa siitä kuka saa kenetkin. Lupaus siitä että kyseessä on Puuvillatehdas-sarjan 1. osa, saa lukijan aavistamaan miten Jennyn kosijoiden käy. Kuvitelma horjuu kieltämättä pahasti siinä vaiheessa kun Fredrik Barker avioituu varakkaan ruotsalaisen suvun kaunottaren kanssa.

Romaani on onnistunut yhdistelmä ajankuvausta ja romantiikkaa.  Rouvainyhdistys on monen tärkeän työväestön elinolosuhteita parantavan hankkeen alullepanijana ja toteuttajana. Maksajina ovat Turun suuret yritykset, ensimmäisenä useimmiten Pehr Fredric von Rettig. Lisäväriä tuo Koroisten piispanlinnan raunioiden löytyminen ja niihin liittyvät kaivaukset.

Viihdekirja parhaimmillaan. Historiallisen puitteet tuovat uskottavuutta ja lisäväriä.

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Enni Mustonen: Kartanonrouva

Enni Mustosen Rouvankartanon tarinoita II-osa Kartanonrouva (Otava 2024; 318 s.) vie lukijan Mäntsälään Nordenskiöldin Nummisten Frugård -ka...