torstai 21. kesäkuuta 2018

Sally Salmisen Katrina


Sally Salmista voi syystä nimittää unohdetuksi kirjailijaksi. Ahvenenmaalta muuttanut nuori tyttö oli piikana Ruotsissa, muutti Yhdysvaltoihin ja voitti käsikirjoituksellaan ruotsinkielisen romaanikilpailun 1936. Salminen oli kolmena vuonna Nobel-palkintoehdokkaana, palkinnon sai Suomeen lopulta Sillanpää. Salminen avioitui tanskalaisen taidemaalarin kanssa. Häneltä julkaistiin kaikkiaan 17 teosta.  
Nyt Sally Salmisen esikoisteos Katrina on ilmestynyt Juha Hurmeen suomentamana (Teos 2018, 448 s.). Kirja käännettiin lukuisille kielille. Vasta Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen ohitti sen suomennoksien määrässä.
Kirjan suomentaja kirjailija, ohjaaja Juha Hurme on kuvannut Sally Salmista rohkeiden aiheiden valitsijaksi ja saaristonraikkaaksi feministiksi. ”Yhdellä määreellä kuvattuna ihana kirjailija”, sanoo Juha Hurme.
Katrina on talollisen tytär Pohjanmaalla. Hän rakastuu päätä pahkaa komeaan ahvenenmaalaiseen merimieheen. Mies kertoo Katrinalle, miten hienot oltavat häntä odottaa, jos hän suostuu kosintaan. Vastoin vanhempiensa tahtoa Katrina haluaa naimisiin hurmaavan miehen kanssa. Häät pidetään, mutta muuten perhe hylkää Katrinan kokonaan. Ahvenanmaalla ei odotakaan hieno talo kaksine kerroksineen ja parvekkeineen, vaan pienenpieni harmaa mökki. Mies lähtee merille ja jättää nuoren vaimonsa selviytymään yksin. Eikä miehestä ole tukea Katrinalle missään elämän vaiheessa.  
Mutta onneksi Katrina on selviytyjä. Samaa sitkeyttä ja elämänuskoa mitä hän osoittaa ensimmäisen talven jälkeen, tarvitaan läpi koko elämän. Romaanin keskeisenä teemana on nykyisin niin muodikas vastakkainasettelu. On kylän rikkaat ja kylän köyhät ja melkein vielä ne kaikkein köyhimmät, joihin Katrina lapsikatraineen kuuluu.
Mutta Katrina ei alistu, hän ei ota vastaan armopaloja, vaan haluaa ansaita kaiken omalla työllään. Maa, jolla Katrinan ja hänen miehensä tölli seisoo, kuuluu kahdelle kapteenille ja he voivatkin sitten teettää töitä Katrinalla mielin määrin. Vanhin poika komennetaan töihin 8-vuotiaana. Koulua käymätön Katrina tekee kaikkensa jotta hänen lapsensa pääsevät kouluun.
Elämä on täynnä vastoinkäymisiä, parempiosaisten halveksuntaa, epäoikeudenmukaisuutta, lasten kuolemia, sairautta. Tarvitaan lähes epäinhimillistä kestävyyttä ja jaksamista, jotta Salmisen kuvaamissa olosuhteissa säilyy toimintakelpoisena, mutta Katrinan elämää ylläpitää lähimmäisen rakkaus. ”Katrina rakasti lasta sen itsensä takia, siksi että se oli turvaton pieni olento, joka oli kaikessa riippuvainen Katrinan vahvoista käsistä ja lämpimästä sydämestä.”
Kirjan suosion salaisuus 1930-luvun lopulla, lienee ollut sen todenmukaisuus. Se on tänä päivänäkin hyvin vavahduttaa ajankuvausta, mutta samalla se on ajatonta ja uskottavaa. En ole lukenut kirjaa aikaisemmin. On väitetty että kirjan vanhahtava suomennos olisi vuosien saatossa karkoittanut lukijat. Juha Hurmeen suomennos on soljuvaa ja sujuvaa, ehkäpä välillä hitusen liikaa tätä päivää. Katrina on tutustumisen arvoinen nainen.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Enni Mustonen: Kartanonrouva

Enni Mustosen Rouvankartanon tarinoita II-osa Kartanonrouva (Otava 2024; 318 s.) vie lukijan Mäntsälään Nordenskiöldin Nummisten Frugård -ka...