lauantai 9. kesäkuuta 2018

Jenny Offillin Syvien pohdintojen jaosto
Tarina, jossa välillä ollaan ruokakaupassa, sängyssä, ratkomassa vaikeita työn aiheuttamia ongelmia, pohditaan parisuhteen merkitystä tai merkityksettömyyttä. Toisaalta eletään tavallista perhe-elämää: nainen, mies ja lapsi. Toisaalta liikutaan perimmäisten kysymysten äärellä.

Turhaan ei Jenny Offillin Syvien pohdintojen jaostoa (suom. Marianna Kurtto, Gummerus 2018, 237 s.) ole mainostettu poikkeukselliseksi romaaniksi. Sitä se todella on. Ja kaiken lisäksi hyvässä mielessä.

Elämä ei ole romaanin kertojalle ollut ihan sitä mitä hän on kuvitellut. Sitä ei ole ollut perhe-elämä, ei työ, ei äitinä oleminen. Moni asia kiertyy unen ympärille: ”Olen viime aikoina nähnyt toistuvasti unta, jossa mies laittaa kanssani poikki juhlissa ja sanoo: Selitän myöhemmin. Anna minun nyt olla rauhassa. Mutta kun kerron unesta hänelle, hän muuttuu kärttyisäksi. ”Mehän olemme naimisissa, jos muistat. Ei kukaan ole laittamassa kenenkään kanssa poikki.”

Mutta nainen on mielessään koko ajan eroamassa. Miehellä on tyttöystävä ja nainen yrittää löytää elämäänsä uusia ulottuvuuksia. Offillin tapa kertoa naisen mielenliikkeistä on monivivahhteista, moniulotteista, uudella tavalla raikasta ja erilaista. Välillä romaani lukee kuin päiväkirjaa, välillä kuin merkillistä yksinpuhelua, välillä on kuin lukisi filosofista tai psykologista tekstiä.

Yllättävää on että pariskunta muuttaa uudelle paikkakunnalle ja aloittelee siellä romaanin loppupuolella uutta elämää. Helppoa se ei ole, mutta amerikkalaiselta romaanilta odottaa toisenlaista ratkaisua. Niinpä ns. onnellisesta lopusta iloitsee, vaikkakin se tuntuu teennäiseltä.

Romaanin voima on sen todenmukaisuudessa ja tyylin moninaisuus ja yllätyksellisyys. Ongelmien ratkomisessa ja suhteessa toiseen tai toisiin ihmisiin olemme hyvin yllätyksellisiä. Vaikka kertoja yrittää vakiinnuttaa mielensä tasapainoa hakemalla apua monenlaisista filosofisista ja muista lähteistä, ei mikään ole yksinkertaista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Enni Mustonen: Kartanonrouva

Enni Mustosen Rouvankartanon tarinoita II-osa Kartanonrouva (Otava 2024; 318 s.) vie lukijan Mäntsälään Nordenskiöldin Nummisten Frugård -ka...