tiistai 9. kesäkuuta 2020

Niko Rantsin Sinun puolestasi vuodatettuOn kiusattu ja kiusaaja, mutta voi olla myös puolustaja. Puolustajan teko ei häivy mielestä milloinkaan – ei silloinkaan kun kiitollisuus vuosikymmenien takaisesta tapahtumasta johtaa tilanteeseen jota kukaan ei olisi toivonut.

Sinun puolestasi vuodatettu on rikosylikonstaapeli Niko Rantsin esikoisromaani. Rantsi työskentelee keskusrikospoliisissa. Kirjan etulehden tietojen mukaan hän on pitkän uransa aikana ollut mm. päätutkijana Turun terrori-iskun selvittelyssä sekä tsunamiuhrien tunnistajana. Vapaa-ajallaan Rantsi harrastaa kilpauintia.

Tähän ansiolistaan hän saa uuden sulan ja komean sulan saakin erikoisdekkarillaan. Sinun puolestasi vuodatettu on kaikesta sen pahuutta sisältävästä tarinasta huolimatta sympaattinen dekkari.  

Järjestyspoliisina työskentelevän Veli-Matti Suojasen elämä on muuttunut hankalaksi. Pikkurikollinen, jonka kanssa Suojanen on ollut tekemisissä, on alkanut vainota Suojasta ja hänen perhettään. Lapsuudenystävä on sekaantunut hämäräperäisten liikemiesten bisneksiin. Suojanen on ajautumassa henkiseen umpikujaan. Hän ei tiedä miten karistaa häiritsijä kannoiltaan eikä sitäkään miten ystävää voisi auttaa. Eikä hän tiedä mitä kertoa ja mitä jättää kertomatta vaimolleen.

Rantsi kuvaa uskottavasti poliisin elämistä monenlaisten ristipaineitten alaisena. Työkin pitäisi voida hoitaa mahdollisimman hyvin. Ei vain johtajien vaatimuksesta, vaan myös itse itselleen asettamien normien mukaan. Ristiriidat kärjistyvät kun Suojanen saa tiedon, joka ratkaisisi käden käänteessä murhatutkinnan, joka on kärjistänyt Suojasen elämän täysin.

Romaanin tarina soljuu sujuvasti eteenpäin. Niin kuin kuuluu, lukija etsii syyllistä murhaan väärältä taholta. Poliisien työn kuormittavuus, poliisin oman elämän ja työminän yhdistäminen tai erottaminen, rikollisten käyttäminen, ihmismielen heikkous ja vahvuus. Ne kaikki tekevät Niko Rantsin dekkarista koskettavan ja mukaansa tempaavan.   

Niko Rantsi. Sinun puolestasi vuodatettu. Tammi 2020. 347 s.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Enni Mustonen: Kartanonrouva

Enni Mustosen Rouvankartanon tarinoita II-osa Kartanonrouva (Otava 2024; 318 s.) vie lukijan Mäntsälään Nordenskiöldin Nummisten Frugård -ka...