maanantai 19. joulukuuta 2022

Aki Ollikaisen Kristuksen toinen tuleminen

Aki Ollikaisen Kristuksen toinen tuleminen (Siltala 2022, 158 s.) on monikerroksinen romaani. Eletään vuotta 1914, Eurooppa on ajautumassa sotaan. Päähenkilöinä ovat  tuberkuloosiin sairastunut oopperalaulaja, maaseudun syrjäkylillä kiertävä saarnamies ja Kristukseksi julistettu omaa tietään kulkeva nuori mies. Neljäntenä henkilönä on luonto.

Oopperalaulaja joutuu luopumaan kaikesta. Keuhkotautiparantola on ankea elinympäristö. Toisten sairastamista on rankempaa seurata kuin omaa sairastamistaan. Saarnaaja sen sijaan hamuaa itselleen kaikkea. Hän haluaa saada seuraajia ja julistaa sanomaansa kaikille. Näennäisesti miesten tiet eivät kohtaa, mutta niin vain käy.

Koko tarina on kerrottu kuulaasti ja hienovireisesti. Kirjan kieli on kiehtovaa. Tyylillä kirjailija kuvaa senkin, mikä voisi olla hupaisaa ja kylähulluutta lähentelevää. Luontokuvaukset ovat huikeita. Joutsenen viimeinen lento saa hienot ulottuvuudet Ollikaisen kuvaamana.   

  ”Heidän laulunsa oli kuin vaskisoitinten konsertto. He lensivät ikiaikaisen                  vaistonsa     ajamina, alapuolellaan soljuvaa, tulvivaa joenuomaa seuraten,              kunnes kaarsivat oikealle ja lähtivät  seuraamaan pienempää jokea. Viimein          heidän edessään häämötti pieni järvi, juuri jääpeitteestä paljastunut. Sen he          valitsivat kodikseen, tai ehkä järvi oli valinnut heidät – kuka tietää.” 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juha Ruusuvuori:Keskusteluja vainajien kanssa

Juha Ruusuvuori selvittää romaanissaan Keskusteluja vainajien kanssa (WSOY 2024, 238 s.) sukulaistensa perimmäistä olemusta. Helpointa on ot...