lauantai 27. huhtikuuta 2019

Minna Lindgren ja Kaukorakkaus

En ole aina ihastellut Minna Lindgrenin ikäihmisistä kertovia tarinoita. Mutta nyt olen ylen ihastunut. Kaukorakkaus (Teos 2019, 234 s.) on riemastuttava kertomus 83-vuotiaasta Kaukosta, Tilastokeskuksen ent. ATK-päälliköstä. 

Kaukon muistisairas vaimo on hoitokodissa. Kauko saa sinne porttikiellon, vaimo on kahden hengen huoneessa ja Kaukon käynnit häiritsevät henkilökunnan mielestä samassa huoneessa asuvan toisen potilaan intimiteettisuojaa.

Kaukon omakotitalon kellarissa asustavat hänen poikansa ja tämän poika, luonnonsuojelijat, jotka harrastavat kansainvälistä e-urheilua ja automaattiseksiä. Kauko laittaa pojille kasvisruokaa, pesee heidän pyykkinsä ja huolehtii kodin siivouksesta. Eli nuorempi polvi keskittyy e-urheiluun täysin rinnoin. Poika pelaa ja isä valmentaa.

Kun Kauko ei enää voi käydä vaimoa katsomassa, alkaa mies kaivata naisseuraa ja mieleen putkahtaa muistikuva nuoruuden rakkaudesta. Kauko ja Liisa ovat muutaman kerran vuosien varrella tavanneet ja olleet hyvinkin läheisissä tekemisissä toistensa kanssa.

Avuksi Lontoossa asuvan Liisan etsimiseen Kauko saa kaksi naisihmistä, joista toinen on hänen entinen alaisensa ja toinen satunnainen tuttavuus. Monta tietokonetaitoa entinen ATK-päällikkö joutuu opettelemaan ennen kuin kadonnut Liisa löytyy. 

Kaukorakkaus on hersyvän hauska, mutta samalla se on myös kiriittinen kannanotto moneen asiaan: vanhusten huolto, teknologia-koukerot, yksinäisyys, vanhusten arvostus. 

Kirjaa lukiessa huomasin nauravani myös itselleni. Koska tahansa voisi kirjoittaa illan päätteeksi Kaukon tavoin: ”Selvitettävä datatalouden hinta, lohkoketju ja oma pää."
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Enni Mustonen: Kartanonrouva

Enni Mustosen Rouvankartanon tarinoita II-osa Kartanonrouva (Otava 2024; 318 s.) vie lukijan Mäntsälään Nordenskiöldin Nummisten Frugård -ka...