maanantai 20. toukokuuta 2019

Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija


Edelleen saamme luettavaksi uusia sankaritarinoita keskitysleireiltä selviytyneistä miehistä ja naisista. Australiassa asuva kirjailija ja käsikirjoittaja Heather Morris tutustui vuonna 2003 slovakialaiseen Lale Sokoloviin, Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vankiin. Keskitysleirillä Lale sai hoidettavakseen erityistehtävän. Hänen tehtävänsä on tatuoida numerot leirille tuotujen vankien käsivarsiin, olivtpa he vanhoja, nuoria, lapsia, naisia tai miehiä.

Lale oli työnsä takia paremmassa asemassa ja turvassa kuin muut vangit. Lale joutui näkemään ja kokemaan leirillä kauheita tapahtumia, mutta myös vankien uskomattoman urheita tekoja. Mahdollisuuksien mukaan, lopulta oman henkensä uhalla Lale auttoi muita vankeja. Hän välitti ruokaa kultaa ja timantteja vastaan. Kaikesta Lale selviytyi oman nokkeluutensa ja rauhallisuutensa ansiosta.  

Vuonna 1942 Lalen edessä oli nuori kaunis nainen. Lalen oli määrä tatuoida hänenkin käsivarteensa numero kipua tuottaen ja pakosta. Gita ja Lale rakastuivat ja päättivät pysyä hengissä, jotta he voisivat mennä naimisiin – sitten kun kaikki tämä on ohi. Sodan loppuvaiheessa nuoret kadottavat toisensa, mutta Lale löytyy Gitan Punaisen Ristin avulla.

Lale Sokolov kertoi tarinansa Heather Morrisille vasta vaimonsa Gitan kuoleman jälkeen vuonna 2003. Hän pelkäsi, että heidät leimattaisiin natsien kätyreiksi ja mahdollisesti tuomittaisiin. Lale ja Gita elivät elämänsä Australiassa.

Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija (suom. Pekka Tuomisto, Aula & Co 2019, 286 s.) on soljuvasti etenevä tarina Lalen elämästä tuhoamisleirillä. Keskiössä ovat Gita ja hänen lähimmät ystävänsä sekä Lalen ystävät ja muutamat saksalaiset ja venäläiset sotilaat.  Morris kirjoitti Lalen ja Gitan kokemuksista ensin elokuvakäsikirjoituksen, josta hän muokkasi romaanin.

Birkenaun tuhoamisleirin tapahtumat ovat varmasti useimmille kirjan lukijoille tuttuja. Uutta on aina kertojan ääni ja juuri ne tapahtumat, jotka ovat sattuneet vain hänelle. Auschwitzin tatuoija on paitsi selviytymistarina myös kaunis rakkausromaani. Ilman Gita Lale ei olisi selviytynyt hengissä ja ilman Lale Gita ei olisi kestänyt kaikkia koettelemuksiaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tommi Kinnusen Kaarna

Tommi Kinnunen ammentaa romaaneihinsa toinen toistaan vavahduttavimpia sotavuosien tapahtumia sekä ihmisiä niiden pyörteissä. Kuten monissa ...