sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Enni Mustosen Kasvattitytär

Enni Mustosen uuden romaanisarjan Rouvankartanon tarinoita avausteos ”Kasvattitytär” lunastaa varmasti heti paikkansa soljuvien kertomaromaanein ystävien parissa. Aika tavalla eksoottiseltakin tuntuu lukea uusmaalaisten kartanoiden elämänpiiristä ja niiden asukkaista vuosina 1774-1775. Herrasväki elää omassa kuplassaan, vaikka 17-vuotias romaanin päähenkilö Hedda Noora Lilliehöök välillä joutuukin melkein tekemään oikeita töitä.

Hedda on joutunut kasvattityttäreksi tätinsä perheeseen. Hänen Ruotsissa asuva perheensä on köyhtynyt ja lapseton täti haluaa Hedddan omaan kartanoonsa kasvatettavaksi. Hyvin nuorena Hedda kuitenkin joutuu emäntäpiian sijaiseksi yhdessä sukunsa kartanoissa. Kartanoelämän kuvaus ja ylipäätään ajan kuvaus on romaanissa Mustomaiseen tapaan huolellisesti tutkittua ja kiehtovaa, hieno tietopaketti.   

Oman ulottuvuutensa tarinalle tuo Heddan rakastuminen tai oikeastaan jo pikkutyttönä alkanut ihastus. Kaikki ei kuitenkaan suju ihan niin kuin Hedda olisi halunnut, mutta naimisiin Hedda kuitenkin päätyy. Hätkähdyttävää on ajatella miten tietämättömiä naisen elämään liittyvistä asioista – kureliivejä, hopeiden kiillottamisia, kapioiden nimikointia ja poloneesin askelkuvioita lukuun ottamatta – nuoret naiset olivat.   

Romaanin lukemista helpottaa alun sukutaulu ja henkilöiden taustojen esittely, karttalehti kartanoiden sijaintipaikoista, 1700-luvun sanaston selitysosio ja kattava luettelo monipuolisesta lähdemateriaalista. Kartanoissa liikutaan Mäntsälässä, Pornaisissa, Sipoossa ja Tuusulassa.      

Hedda Nooran esikuva on Hedvig Eleonoora Lilliehöök (1756-1833), tätinsä Hedvig Juliana Nordenskiöldin kasvattitytär, Nordenskiöldin suvun miniä ja Frugårdin kartanon emäntä.

Olen saanut kirjan kustantajalta. 




  

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mika Nousiainen: Ratakierros

Mika Nousiainen kertoo Ratakierros-romaanissa (Otava 2024, 335 s.) kaksi vuotta kestäneestä ja edelleen jatkuvasta juoksijan urastaan. Nousi...