sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Tarinan lumoissa

Kuubassa syntynyt, mutta pikkutytöstä asti Yhdysvalloissa elänyt Cecilia Samartin on kertomisen mestari. Hänen komiosainen romaanitrilogiansa Senor Peregrino (suom. Tiina Sjelvgren, Bazar 2010), La Peregrina (suom. Ulla Lempinen, Bazar 2013) ja viimeksi ilmestynyt Los Peregrinos (suom. Tiina Sjelvgren, Bazar 2015. 361 s.) on lumoava ja uonoihtumaton tarina meksikolaistytöstä, jolla on selässään suuri syntymämerkki. Nuoreksi naiseksi varttunut Jamilet uskoo että hänet voidaan parantaa USA:ssa. Hän saa matkarahat kasaan ja pääsee töihin mielisairaalaan. Siellä hän tutustuu salaperäiseen herra Peregrinon.

Viimeisimmässä romaanissa vanhus ja nuori nainen ovat pyhiinvaellusmatkalle Santiago de Compostellaan. Mutta matkallat heitä kohtaavat seikkailut, jotka ovat viedä heiltä kummaltakin hengen. Hienon tarinan kulkuun kuuluu se että vuosien takaiset rakastetut ja ystävät voivat yllättäen tavata toisensa ja salaisuudet selviävät. Los Peregrinossa salaisuuksia raottaa herra Peregrinon rakastettu. Rosa helpottaa sairasvuoteen äärellä valvovia kertomalla tarinaa salaperäisestä Sinisestä ruususta.

Tarina ja todellisuus risteävät romaanissa hienosti. Legenda Sinisestä ruususta on unenomainen tarina nuoresta naisesta, joka on hyvin itsenäinen ja jota uhkaavat monenlaiset vaarat ja koettelemukset. Rakkaus on se mikä voi pelastaa niin todellisuudessa elävän Jamiletin kuin Siniseksi ruusuksi oletetun Florin. Flor on kuin nykyajan feministi julistaessaan, että naiset toivovat elämältään ennen kaikkea vapautta. "Eikä yksikään mies voi antaa sitä heille. Heidän on otettava se itse".

Ihmeisiin uskominen on romaania lukiessa luvallista ja lumoavaa. Cecilia Samartinin tarinoiden  kiehtovuus on juuri siinä ettei tarvitse ottaa lopullisesti kantaa siihen mikä on totta ja mikä tarua. Rakkaus on ihan yhtä tärkeää kuin vapauskin.

Los Peregrinos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Enni Mustonen: Kartanonrouva

Enni Mustosen Rouvankartanon tarinoita II-osa Kartanonrouva (Otava 2024; 318 s.) vie lukijan Mäntsälään Nordenskiöldin Nummisten Frugård -ka...